W sobotę wielkanocną
przygotowałam koszyczek ze "święconką". Ze skrobanymi własnoręcznie
jajkami... i choć zabrakło łupinek cebulkowych- dałam radę. Użyłam kupionych
wcześniej barwników spożywczych.
Tradycyjny dobór
produktów przygotowanych do poświęcenia nie jest przypadkowy. W koszyku
obowiązkowo muszą znaleźć się: chleb, jajka, sól, wędlina, chrzan, babka
wielkanocna i oczywiście baranek. Ilość produktów w koszyku może być znacznie
większa, jednak tych nie powinno zabraknąć. Każdy z tych produktów ma swoje
symboliczne znaczenie.
Baranek wielkanocny
zwany w Polsce Agnuszkiem to figurka przedstawiająca baranka w pozycji
siedzącej lub stojącej. Symbolizuje on Chrystusa zmartwychwstałego. Poświęcony,
z koszyczka trafia na świąteczny stół. Zwyczaj ustawiania baranka na stole
wprowadził papież Urban V w XVI wieku aby wierni również w czasie biesiadowania
nie zapominali o istocie świąt Wielkanocy. Obecnie baranki najczęściej
wykonywane są z cukru lub czekolady i cieszą podniebienia dzieci. Dawniej
najczęściej robione były z masła w specjalnych drewnianych formach.
Współcześnie do
koszyczka często trafia również czekoladowy zajączek. W tradycji
chrześcijańskiej symbolizuje on grzeszników oczyszczonych przez pokutę. Jest
również identyfikowany z odradzającą się przyrody oraz witalnością. Postać
zajączka w koszyku ze święconką to element nowy, uprzednio znacznie częściej
występował w ikonografii związanej z Wielkanocą.
Chleb jako podstawa
pożywienia zajmuje jedno z ważniejszych miejsc w święconce:
Jaja wielkanocne,
pisanki są jednym z najszybciej przychodzących do głowy symboli świąt
wielkanocnych i obowiązkowym wyposażeniem koszyczka ze święconką. To symbol
płodności, odradzającego się życia i znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią. Dawniej
w regionie Radomskiem powszechnie panowało przekonanie, że do święcenia należy
naszykować nieparzystą liczbę pisanek.
Sól jako symbolem
trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia ludzkiego od rozkładu i zepsucia
zajmuje istotne miejsce wśród święconych pokarmów.
W święconce nie może
również zabraknąć chrzanu, który przypomina o pokonaniu męki Chrystusa.
Mięso, wędliny oraz
masło są symbolem dobrobytu oraz dostatku.
Babka wielkanocna
również jest symbolem dostatku, oznacza też wysokie zdolności gospodyni. Baby
dawniej wypiekane były samodzielnie przez kobiety w specjalnych formach, aby
nadać im odpowiedni kształt, dziś zaś najczęściej są kupowane.
Poświęconych pokarmów
nie można ani jeść, ani nawet wyjmować z koszyka do czasu śniadania.
Wielkanocne śniadanie powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji.
Panowało również
przekonanie, że „Święcone trzeba całe zjeść”... aby w czasie trwania kolejnego
roku niczego w domu nie zabrakło.
Rzeżucha obrodziła....
Będzie dobry rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz